A világ számos részén felhúzzák a szemöldöküket a láttán, de egyesek számára a minőség jele a komló és az élesztő: a hab a sörön. De mielőtt a virág a hűvös keverékbe juthat, először meg kell főzni a sört ...
Jó dolog, hogy ehhez a Weidmüller közvetlenül a szomszédságban rendelkezik szakértőkkel: Renate anyjukkal, Friederike és Simone nővéreikkel együtt a privát Strate sörfőzdét működteti, amely a detmoldi telephelyünktől mindössze két kilométerre található.
A Privat-Brauerei Strate sörfőzde és a Weidmüller évek óta ápolnak szoros kapcsolatot egymással. A legújabb projekt: valamennyi műszaki berendezésen, köztük a sörfőzde valamennyi rendszerén, vezérlőelemén és csővezetékén jelölőket helyeztünk el.
Az üzletet vezető Strate nővérek és a sörfőzde műszaki vezetője, Thomas Hartsieker elmondják nekünk, milyennek találják a Weidmüllerrel kialakított együttműködésüket, mennyire fontosak a megfelelő jelölők a sörfőzde mindennapi tevékenységeiben, és mit gondolnak a hab nélküli sörről.
Simone Strate: Igen, valóban. Sörfőzdénk már 160 éves. Egy ilyen régi épületben a csövek természetesen hosszabbak, mint egy új épületben. Ráadásul néha nem elhanyagolható távolság van egyes területek között. Ezért a jelölők azért is fontosak, hogy azonnal látni lehessen, hogy hol zajlanak bizonyos tömegáramlások. Szinte kvantumlépés a számunkra, hogy most mindent világosan mutatnak a jelölők az épület régi szerkezeteinek ellenére.
Thomas Hartsieker: Emellett számos gépünk nem teljesen automatizált. Sok esetben szándékosan kézműves technikákra támaszkodunk. Itt a jelölők alapvetően fontosak a lehető legjobb funkcionalitáshoz.
Friederike Strate: Néha feltesszük magunknak a kérdést, hogyan működhetett ez valójában előtte. Nem mintha nem próbálkoztunk volna előtte más jelölőkkel. Ezek azonban soha nem tartottak ki sokáig, mivel egyszerűen nem feleltek meg a szigorú igényeknek és a sörfőzdében fennálló szélsőséges körülményeknek.
Thomas Hartsieker: Pontosan. A sörfőzdében rendkívül hideg és forró hőmérsékletek vannak, kondenzáció, gőzcsövek vannak jelen, és vegyszerek áramlanak. Ez több jelölőnél problémákat okozott. A sterilizálás alatt a csővezetékek toldása is probléma volt azonban, és hatására a szorítógyűrűk porózussá és rideggé váltak. A háztartási alkalmazásokban használt hagyományos jelölés például egyszerűen nem alkalmas ipari üzemek számára. Különösen akkor nem, ha élelmiszerről vagy fogyasztási cikkekről van szó.
Thomas Hartsieker: Mindenesetre nagyon központi elemek voltak. A sörfőzdéknek és természetesen általában az élelmiszeriparnak nagyon specifikus, szigorú élelmiszerbiztonsági előírásokat kell teljesíteniük. Ezeket persze a jelölőknek is teljesíteniük kell. Kellemes és megnyugtató, hogy a Weidmüller személyében olyan partnerünk van, aki nagyon jól ismeri ezt a területet.
Friederike Strate: De a dizájn is döntő fontosságú volt! Különösen a színtervezés volt nagyon fontos a számunkra. Minden egyes színnek más-más jelentése van, és első pillanatra megmutatják, hogy mi van az adott csőben. De persze logónkat is látni akartuk a jelölőkön - és ez is jól alakult!
Friederike Strate: Munkatársaimtól azonnal visszajelzést kaptam; és ez következetesen pozitív volt. Senki sem akar hibákat elkövetni, különösen az élelmiszeriparban. Ezért egyfajta megkönnyebbülés volt látni, hogy minden műszaki berendezés most már precízen címkézett, beleértve az összes szerelvényt, vezérlőt és csővezetéket. Mindenki számára, de különösen az új alkalmazottak számára minimálisra csökkent az aggodalom, hogy valamit elrontanak. És még a munkafolyamatok is gyorsabbá váltak. Mindenki látja azonnal, hogy mit és hogyan kell tennie.
Simone Strate: A jelölők általában biztosítják, hogy bárki, aki a sörfőzdénkbe lép, azonnal jó első benyomást kapjon. Amikor például ügyfelek látogatnak most a sörfőzdénkbe, azonnal látják, hogy minden rendben van, és hogy a sörfőzés rendezett környezetben történik. A végfogyasztó számára ez a kompetenciánk jele. A potenciális alkalmazottak szintén így ismerhetnek meg bennünket.
„Büszkék vagyunk arra, hogy helyben van egy erős partnerünk.”
Thomas Hartsieker: Nem közvetlenül! Legalábbis nem a normál, mindennapi sörfőzési műveletekben. De például ha egy rendszer meghibásodna, a címkék segítségével sokkal gyorsabban tudjuk felismerni és elhárítani a hibát. Ilyen esetben a jelölőknek közvetetten pozitív hatásuk lenne a főzött sörmennyiségre az üzem rövidebb állásideje miatt.
Friederike Strate: Emellett minimálisra csökken az emberi hiba valószínűsége. Például szinte lehetetlen, hogy valamit nem a megfelelő tartályba szivattyúznának, vagy hogy a munkafolyamatokat tévedésből kétszer végeznék el. Így végül a sörmennyiség közvetve nagyobb a hibák minimálisra csökkentésének köszönhetően. A lényeg az, hogy a hatékonyság növekedése mindenképpen kifizetődő.
Friederike Strate: Itt el kell mondani általánosságban, hogy nem csak a projekt óta dolgozunk együtt a Weidmüllerrel. Nagyon jó baráti kapcsolatunk van évek óta. Két hagyományos családi vállalkozás Detmoldból – tökéletes összeillés. Amikor optimalizálást kérünk, a Weidmüller valójában mindig a megfelelő ötleteket és megoldásokat kínálja. Még pedig sörfőzdénk több területén. Ez az egyetlen módja a remek sör főzésének.
Simone Strate: Igazán büszkék vagyunk arra, hogy erős helyi partnerünk van, akire számíthatunk. Az évek során a Strate és a Weidmüller közötti kapcsolat valóban szilárddá vált.
Friederike Strate: ... Hab nélkül!
Ipari környezetben a rendszerek és gépek címkézése és jelölése gyakran nem kis megrendelés. Gyakran kell szélsőséges klímafeltételeknek ellenállniuk, amelyek specifikus igényeket támasztanak a jelölők anyagával és minőségével szemben.
Jelölőrendszereink széles választéka a megfelelő megoldást kínálja szinte minden követelményhez. Az élelmiszeripar összetett területén is, amely szigorú és érzékeny előírásokat támaszt az élelmiszerbiztonság érdekében. Annak érdekében, hogy teljes körűen kiszolgáljuk mindezeket az igényeket, detektálható, speciális műanyagokat is kínálunk a jelölőtartókhoz.
Proszit!
Már a jelölők előtt közösen valósított meg projekteket a Weidmüller és a privát Strate sörfőzde: Utólagosan szereltük be az összes szükséges ipari IoT komponenst a sörfőzde műveleteiben fontos paraméterek automatizált felügyeletére. Ennek alapját az u-OS nyílt operációs rendszerünk képezi.
Itt az u-OS barnamezős környezetben mutatja be, milyen hatékonyan integrálható egymásba az adatok gyűjtése, előzetes feldolgozása, közlése és elemzése, illetve mennyire zökkenőmentesen illeszkednek ezek a műveletek a vállalatok üzleti logikájába.
u-OS a Strate sörfőzdében.
A lehető legnagyobb hozzáadott érték érdekében könnyen áttekinthető felhasználói felület rögzíti, felügyeli és jeleníti meg automatikusan a hőmérsékleteket, a töltési szinteket vagy a nyomásfeltételeket. Ez a sörfőzde alkalmazottai számára állandó, naprakész áttekintést ad a munkájukhoz szükséges összes fontos adatról.
Optimalizálja a napi folyamatokat, időt takarít meg, csökkenti az üzemi költségeket és a hibák valószínűségét. Az u-OS támogatja az optimalizált gyártási folyamatokat, a maximális energiahatékonyságot és az integrált erőforrás-fenntarthatóságot.